WERKVLOER VOORBEREIDEN
DIENSTVERLENING
Advies inclusief ondernemen
Krijg professioneel advies over coachings- en ondersteuningsmogelijkheden (voor werknemers met een migratieachtergrond). Een adviseur analyseert de werkplek, uw vragen en inventariseert mogelijke dienstverlening, oplossingen en subsidies. Deze analyse resulteert in een adviesrapport met actiepunten voor uw bedrijf, leiding, team én de nieuwe werknemer.
Meer info & contact:
Begeleid onderzoeksproces over diversiteit op uw werkvloer
Door samen met uw leiding, werknemers en andere stakeholders een begeleid proces af te leggen, krijgt u zicht op waar uw bedrijf vandaag staat op vlak van diversiteit. Doorheen het proces creëert u een gezamenlijke visie, een beleid en betrokkenheid omtrent diversiteit. U krijgt handvaten om uw communicatie, cultuur, processen, werkprocedures en dagelijkse werking af te stemmen op een diverse groep van werknemers. Bespreek vooraf met uw coach welke van de 9 thema’s prioritair zijn en stel een proces op maat samen.
Meer info & contact:
Een divers personeelsbeleid uitbouwen
Op basis van een nulmeting krijgt u zicht op waar uw bedrijf staat op vlak van diversiteit. Dit resulteert in een actieplan dat aangeeft hoe u uw diversiteitsbeleid verder kan uitbouwen. Draagvlak vergroten en interne communicatie zijn hierbij belangrijke thema’s. Een consulent bekijkt samen met u waar er kansen liggen om uw bedrijf inclusiever te maken. Dat kan door middel van informatie, advies, vormingen, werksessies of een combinatie van deze werkvormen.
Meer info & contact:
Agentschap Integratie en Inburgering
Jobdesign
Een jobdesignanalyse brengt in kaart welke taken en werkprocessen er zijn in uw afdeling. U krijgt handvaten om werkprocessen anders te organiseren en eenvoudige taken af te splitsen. Zo kan u gekwalificeerd personeel inzetten voor het werk waarvoor ze zijn opgeleid en een laagdrempelige functie creëren die toegankelijk is voor een meer divers publiek. Op deze manier geeft u uw diversiteitsbeleid vorm, motiveert u uw personeel en realiseert u meer efficiëntie op de werkvloer. Jobdesign kan zo een antwoord bieden op het invullen van (knelpunt)vacatures en het omgaan met re-integratie, competentiekloven, hoge loonkosten en overuren.
Meer info & contact:
Opleiding waarderend coachen van teams en medewerkers
In deze opleiding laat u uw leidinggevenden, of uw leidinggevende met zijn team, positief kijken naar hun talent en dat van collega’s, los van culturele of opleidingsachtergrond. Zowel gelijkenissen als verschillen tussen uw werknemers worden zichtbaar. Elkaar zien als werknemer met elk eigen talenten en groeipotentieel, is een goede basis om respectvol met verschillen om te gaan. U investeert zo in een waarderend HR-beleid én krijgt geëngageerde medewerkers met werkgoesting die uw bedrijf positief uitdragen en een betere dienstverlening garanderen.
Meer info & contact:
Mentoropleiding
Met een mentoropleiding stoomt u één of enkele werknemers klaar voor een rol als mentor, alvorens een nieuwe werknemer opstart. Tijdens deze opleiding krijgt hij/zij tips en handvaten om de nieuwe collega wegwijs te maken in uw bedrijf, in te werken in zijn job, taken en werkprocedures, en te integreren in het team en de bedrijfscultuur.
Meer info & contact:
Begeleid onderzoeksproces over diversiteit op uw werkvloer
Door samen met uw leiding en/of teamleden een begeleid proces af te leggen, krijgt u zicht op waar u vandaag staat op vlak van diversiteit. Jullie krijgen handvaten om teamprocessen, onthaal- en werkprocedures, communicatiestructuren en uw dagelijkse werking af te stemmen op een diverse groep van werknemers. U kan ook kiezen voor een focus op de ondersteuning van leidinggevenden, conflicthantering, of taal- en cultuurverschillen. Bespreek vooraf met uw coach welke van de 9 thema’s prioritair zijn en stel een proces op maat samen.
Meer info & contact:
Vorming over omgaan met diversiteit
In deze vorming bekijkt u samen met uw team hoe u diversiteit een plaats kan geven op uw werkvloer, hoe u op een praktijkgerichte manier omgaat met verschillende culturen, en hoe u drempels verlaagt in uw bedrijf. Deze vorming kan ook gekoppeld worden aan informatie, advies, begeleiding, werksessies of een combinatie van deze werkvormen.
Meer info & contact:
Agentschap Integratie en Inburgering
Vorming over toegankelijk communiceren
Met tips & tricks leren uw leiding en team op een interactieve manier vlotter mondeling en/of schriftelijk communiceren met werknemers met een migratieachtergrond. Ze leren documenten omzetten in duidelijke en eenvoudige taal. Hiervoor wordt gewerkt met eigen teksten: werkprocedures, (veiligheids)instructies, vacatures, brochures, personeelsdocumenten, nieuwsbrieven, website, … . Uw leiding en team leren welke communicatievormen en ondersteunende middelen ze kunnen inzetten bij elk taalniveau (pictogrammen of apps gebruiken, oefenkansen Nederlands starten, …).
Meer info & contact:
Tips
Bestaande instrumenten en werkwijzen worden voor iedereen meer toegankelijk. Hoe duidelijker, hoe minder fouten op de werkvloer en hoe meer potentieel bij werving (kortgeschoolden, jongeren, …). Daarnaast zijn er financiële stimulansen (bv. IBO-T, BIO) of is er gratis ondersteuning (bv. job- en taalcoaching) die de investering compenseren.
Zo heeft u één aanspreekpunt en ontvangt u voorstellen en oplossingen op maat. Communiceer open over activiteiten, uitdagingen en noden in uw bedrijf en sector. Hoe beter de adviseur uw bedrijf en sector kent, hoe meer het advies afgestemd is op uw situatie. Een overzicht van werkplekarchitecten vindt u hier.
Denk aan de werkbaarheidscheque waarmee u knelpunten rond werkbaar werk in kaart kan brengen, aan de KMO-portefeuille voor opleiding, advies en de aankoop van diensten die de kwaliteit van de onderneming verbeteren, en aan opleidings- of begeleidingspremies via uw sector- of vormingsfonds.
Denk aan management, leiding, werknemers, maar ook vakbond, ondernemingsraad, leveranciers, klanten, ... kunnen een meerwaarde zijn. U kan ook experten inzetten zoals een consulent van het Agentschap voor Integratie en Inburgering, een taalcoach, … Ondersteuning nodig? Een begeleid onderzoeksproces helpt u om met alle betrokken partijen zicht te krijgen op waar uw bedrijf staat op vlak van diversiteit.
Een diversiteitsmanager houdt de aandacht voor en kennisinstroom over diversiteit in uw bedrijf actueel. Een stuurgroep met een goede mix van medewerkers kan als denktank richting geven aan uw diversiteitsbeleid. Ondersteuning nodig? Unia helpt u bij het opzetten van een werkgroep.
Hiermee toetst u af hoe uw personeel aankijkt tegen diversiteit en op welke manier ze meer diversiteit op uw werkvloer willen realiseren. Contacteer het Agentschap Integratie & Inburgering voor een vorming op maat. Pas deze tips toe bij weerstand.
Draag uw boodschap constant uit, zowel binnen als buiten uw bedrijf. Hier vindt u tips en voorbeelden over hoe u diversiteit kan inbedden in uw missie en visie.
Vertrek vanuit een case van een werknemer met migratieachtergrond in één van uw teams en deel de succesfactoren en lessons learned uit dit traject met andere teams en afdelingen.
Denk aan de KMO-portefeuille voor opleiding, advies en de aankoop van diensten die de kwaliteit van de onderneming verbeteren, en aan opleidings- of begeleidingspremies via uw sector- of vormingsfonds.
Laat u inspireren door de brochure HR en diversiteit best practices en de 10 tips voor een geslaagd diversiteitsbeleid of check www.vreemdevragen.be en www.diversiteitspraktijk.be voor tips en tools. De app Werk.kleur.rijk maakt u wegwijs in diversiteit op de werkvloer aan de hand van getuigenissen en cases van zowel leidinggevenden als werknemers met migratieachtergrond. U kan ook één van volgende checklists gebruiken om uw bedrijf te scannen op diversiteit:
- checklist diversiteit met online rapport op maat, ontwikkeld door Verso.
- checklist 'haal meer uit diversiteit', ontwikkeld door LOGOS.
Zo kan u taaldrempels verkleinen en ervoor zorgen dat uw werknemers instructies vlot begrijpen, veilig kunnen samenwerken, elkaar begrijpen en zich goed voelen op uw werkvloer. Check hier hoe u een taalbeleid kan voeren. Met vragen over taalbeleid in uw bedrijf kan u terecht bij het Agentschap Integratie en Inburgering.
In de communicatiewaaier van het Agentschap Integratie en Inburgering vindt u praktische tools zoals vertaalapps, pictogrammenboekjes, … Het beslismodel leert uw medewerkers welke taal ze best gebruiken bij het niveau Nederlands van de werknemer. Gebruik ook de 10 tips voor duidelijk mondeling en schriftelijk taalgebruik of volg met uw bedrijf een vorming over toegankelijk communiceren. Meer informatie en tips over efficiënt communiceren vindt u hier. Check ook deze tips en tools over taal op de werkvloer.