COACH
Opleidingen
Opleiding voor jobcoaches:
CV narrative bouwen met de Olympic tool
In deze opleiding krijg je handvaten om samen met jouw coachee een CV-narrative uit te werken. Die narrative beschrijft kernachtig de troeven van jouw coachee en wat hij nodig heeft om optimaal te presteren op een Vlaamse werkvloer. Het is als het ware de korte, krachtige elevator pitch aan het begin van het CV, die de werkgever overtuigt om de coachee uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. De narrative is dus dé aandachtstrekker in het CV van jouw coachee. De opleiding bestaat uit vier modules.
Wanneer je werkzoekenden met een migratieachtergrond coacht, werk je impliciet ook met andere culturen: diverse inzichten en overtuigingen, normen en waarden, die mogelijk afwijken van de jouwe. Heel wat andere factoren maken de culturele verschillen nog groter: gender, inkomen, gezinssituatie,… . Hier goed mee omgaan vraagt cultuursensitief handelen 2.0.
Het Agentschap Integratie en Inburgering brengt haar expertise samen in een opleiding ‘Cultuursensitief coachen 2.0’ op maat van jobcoaches. Daarin staat het kruispuntdenken en omgaan met vooroordelen centraal.
Bekijk hier een korte inhoud.
Wanneer je werkzoekenden met een migratieachtergrond coacht naar werk is het van belang bewust te zijn van de impact van migratie. Verscheidene migratiepijnen hebben namelijk invloed op het psychosociaal welbevinden van jouw coachee op de werkvloer. Desondanks willen deze werkzoekenden vaak snel vooruit en terug betekenisvol zijn in deze nieuwe maatschappij. Als jobcoach kan je een enorme bijdrage hieraan leveren.
Solentra overloopt in deze module de psychologische mechanismen die gepaard gaan met migratie, welke je als coach dient mee te nemen om een goede begeleiding te kunnen bieden. Daarnaast krijg je inspirerende inzichten over hoe je als coach de veerkracht van je coachee kan stimuleren, de beroepsidentiteit terug kan versterken, de gemeenschap mee kan mobiliseren en je coachee terug in verbinding brengt.
Bekijk hier een korte inhoud.
De Olympic tool brengt de sterke kanten en de groeimarge van de werkzoekende met migratieachtergrond in beeld. Dat gebeurt via vijf oefeningen. Uit deze oogst haalt jij de ingrediënten voor een persoonlijke CV-narrative van jouw coachee. Dit krachtig statement aan het begin van het CV verhoogt de kansen op werk aanzienlijk.
Stebo laat je in deze module kennismaken met de oefeningen en bijhorend materiaal van de Olympic tool. Je ontdekt dat de Olympic tool geen keurslijf is, maar open en flexibel ingezet kan worden. Dat kan ook in combinatie met andere tools.
Bekijk hier een korte inhoud.
Meer info en gratis downloadbaar materiaal:
In deze online-module met het Agentschap Integratie en Inburgering, Solentra en Stebo kan je terecht met vragen en ervaringen over:
- Cultuursensitief coachen richting werk
- Migratiepijnen ombuigen tot werkkansen
- De Olympic-tool
Interesse? Schrijf hier in voor de eerstvolgende opleiding.
Andere opleidingsthema's
Waarderend coachen
In deze opleiding oefen je een gesprektechniek waarbij je op een positieve en onderzoekende manier de werkzoekende met migratieachtergrond uitnodigt om zichzelf beter te leren kennen. Samen ontdek je de talenten en drijfveren van jouw klant en vergroot je zijn zelfvertrouwen (zodat hij sneller tot actie komt).
Na het volgen van deze opleiding kan je deelnemen aan een intervisie.
Meer info & contact:
Groepsproces 'Toekomstmakkers'
Tijdens deze vorming doorlopen jouw klanten (werkzoekenden met migratieachtergrond) een groepsproces via het spel toekomstmakkers. Dit stimuleert hen om elkaars en eigen energieboosters (kwaliteiten, waarden, inspiratiebronnen, relaties,...) te ontdekken en in te zetten.
Het spel is gebaseerd op het Waarderend Onderzoek. Deze aanpak bevordert de zelfkennis van deelnemers, stimuleert hun integratie op de arbeidsmarkt en leidt tot een stappenplan dat jij als begeleider kan opvolgen in jouw coaching. Het spel is ook combineerbaar met de digitale tool toekomstm@ker.
Meer info & contact:
Duidelijk gesproken en/of geschreven taal
Deze vorming maakt je bewust van je eigen taalgebruik. Met tips en tricks leer je op een interactieve manier vlotter mondeling en/of schriftelijk communiceren met werkzoekenden met een migratieachtergrond.
Je leert documenten en gespreksleidraden omzetten in duidelijke en eenvoudige taal. Hiervoor werk je met eigen teksten: brieven, vacatures, brochures, reglementen, veiligheidsinstructies, personeelsdocumenten, nieuwsbrieven, website, e-mails, …
Na het volgen van deze vorming kan je deelnemen aan een intervisie.
Meer info & contact:
Agentschap Integratie en Inburgering
Doeltreffend communiceren
Tijdens deze vorming ontdek je welke manieren er zijn om taaldrempels weg te werken en communicatiemiddelen in te zetten. Je leert welke communicatievormen je kan inzetten bij elk taalniveau: wanneer sociaal tolken inschakelen, pictogrammen of apps gebruiken, oefenkansen Nederlands opstarten, … Maak alvast kennis met de communicatiewaaier en het beslismodel.
Na het volgen van deze vorming kan je deelnemen aan een intervisie.
Meer info & contact:
Basis- en verdiepingstraject taalcoaching op de werkvloer
In een 2-daagse training kom je meer te weten over de basisprincipes rond taalverwerving bij volwassenen. Via oefeningen en praktijkvoorbeelden leer je hoe je spreekvaardigheid stimuleert en taaldrempels verlaagt. Je leert welke rol de werkgever, werknemer en zijn omgeving, en jij als coach hierin kan opnemen. In een verdiepingstraject leer je de methodieken van de basisvorming verder integreren op de werkvloer.
Meer info & contact:
Werkgevers vraaggericht benaderen
In deze vorming krijg je niet alleen inzicht in de positie en verwachtingen van werkgevers, maar leer je vooral technieken om met werkgevers in gesprek te gaan en hun behoefte aan jouw aangeboden dienstverlening te vergroten.
Meer info & contact:
Fit je aanbod met wat werkgevers willen?
De essentie achter elke aankoop, of de klant nu een particulier is of een bedrijf, is dat het product of de dienst een pijnpunt bij een klant weghaalt of hem een voordeel oplevert. Hoe biedt jouw organisatie een voordeel aan werkgevers? Hoe haal je pijnpunten van de werkgever weg?
Meer info & contact:
Breng de financiële kosten en baten voor werkgevers in kaart
Tijdens deze vorming leer je de financiële kosten en baten van het tewerkstellen van een werknemer met een grote afstand tot de arbeidsmarkt voor werkgevers inzichtelijk te maken.
Meer info & contact:
Intervisie voor jobcoaches
Ben je actief in het benaderen van werkgevers voor het plaatsen van werkzoekenden met een migratieachtergrond? Tijdens een intervisie denk je na over persoons- en functiegebonden vraagstukken, knelpunten uit de eigen werksituatie en de manier om daar zo effectief mogelijk mee om te gaan. Je deelt samen met vakgenoten onderling zienswijzen en leert van het bespreken van verschillende manieren van aanpak.
Je wordt begeleid door een deskundige intervisiecoach, die methodieken aanlevert en de deelnemers faciliteert om op gestructureerde wijze tot inzichten en/of oplossingen te komen.
Meer info & contact:
Tewerkstelling van vreemdelingen
Tijdens deze vorming krijg je een gestructureerd overzicht van de regelgeving rond tewerkstelling van buitenlandse werknemers, zelfstandigen of vrijwilligers. Je leert het verschil tussen arbeids- en andere migratievormen, wie werkgerechtigd is, en waar je terecht kan met concrete vragen.
Meer info & contact:
Agentschap Integratie en Inburgering
Arbeids- en beroepskaarten
Tijdens deze vorming krijg je een gestructureerd overzicht van de regelgeving rond de verschillende soorten arbeids- en beroepskaarten op maat van specifieke doelgroepen zoals asielzoekers, subsidiair beschermden, erkende vluchtelingen en niet-Belgen. Je krijgt ook de mogelijkheid om concrete cases voor te leggen aan Wim Thiry, jurist vreemdelingenrecht.
Meer info & contact: